ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
کمخونی وضعیتی است که در آن تعداد یا اندازه گلبولهای قرمز و یا مقدار
هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و تبادل اکسیژن و دیاکسیدکربن بین خون و
سلولهادچار اختلال میشود.
از
مهمترین مواد مغذی جهت خونسازی که کمبود آنها موجب بروز کمخونی میشود
میتوان به آهن، ویتامین ب 12 و اسیدفولیک اشاره کرد. از بین آنها
کمخونی ناشی از فقر آهن یکی از شایعترین کمخونیهای تغذیهای است.
دلایل اصلی کم خونی:
1 ـ دریافت ناکافی آهن به دلیل رژیم غذایی مورد استفاده که در آن آهن کمی وجود دارد، مانند بعضی از رژیمهای گیاه خواری.
2
ـ جذب ناکافی آهن در اثر اسهال، کاهش ترشح اسید معده، مشکلات گوارشی یا
تداخلات دارویی و داروهایی مثل کلستیرامین، سایمتیدین، پانکراتین،
رانیتیدین و تتراسایکلین).
3 ـ افزایش نیاز به آهن برای افزایش حجم خون در دوران نوزادی، نوجوانی، بارداری و شیردهی.
4
ـ خونریزی زیاد در دوران عادت ماهانه و یا در اثر جراحات یا ناشی از
همورویید (بواسیر) یا بیماریهای بدخیم و انگلها. کمبود آهن در مردان
بزرگسال معمولا در اثر از دست دادن خون است.
بعضی از علایم کمخونی فقر آهن عبارتند از:
رنگ
پریدگی پوست، زبان و مخاط داخل لب و پلک چشمها، خستگی زودرس، سرگیجه و
سردرد، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاها، حالت تهوع و در کمخونی شدید
گود شدن روی ناخن(ناخن قاشقی).
برای پیشگیری از کم خونی به نکات زیر توجه کنید:
افزایش
مصرف منابع غذایی آهن دار نظیر جگر، قلوه، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخم مرغ،
سبزی های دارای برگ سبز تیره مثل جعفری، اسفناج، حبوبات مثل عدس و لوبیا و
دانه های روغنی و خشکبار مثل برگه زردآلو.
مصرف منابع حاوی ویتامین
C نظیر انواع مرکبات، لیموترش، گوجه فرنگی، انبه، گلابی، طالبی، گل کلم،
ریواس، سیب، خربزه و فلفل سبز در هر وعده غذایی جهت جذب بیشتر آهن